14/1-2024

Salut a tous,

De winter houdt hier al een week aan en zal nog even aanhouden. In de ochtend rij ik met de schoolbus net een half uur voor de veegploeg uit al doen ze hun best om eerder de weg te vegen, echter ik ben niet de enigste in de regio die met en schoolbus rijdt en er moet veel geveegd worden..

De wegen worden redelijk schoon geveegd, al valt het niet mee om ze sneeuwvrij te houden. Je hebt altijd de “schaduw van de berg”, vaak de noordkant waar het gewoon koud blijft en geen zon ziet..

Winterbanden zijn verplicht in onze omgeving en een nieuw national decreet stelt winteruitrusting verplicht in het gebied waar wij wonen tussen 1 november 2023 en 31 maart 2024. Dat betekent goedgekeurde winterbanden met minimaal 4mm profiel en natuurlijk sneeuwkettingen of sneeuw-sokken aan boord voor de banden .

We wonen in een ski gebied dat wil zeggen voor beginners en familie  met als ‘bijzaak’ ski plezier. Het resort hier is uitgerust met 3 skiliften, een transportband voor beginners en 4 pistes, groen, blauw en rood. 2,2 km afdalingen door en langs het bos. Je kunt dan genieten van het bos  met sparren en beukenbomen en je bent een beetje beschut tegen de wind.

Langlaufen is geschikt met wel 21 km pistes. Met geluk zie je hier een paar  herten, reeën of  duidelijke sporen van zwijnen; vossen en misschien ook de wolf en de andere dieren van hun recente nachtelijke aanwezigheid in de sneeuw. Je kunt hier ook met sneeuwschoen wandelen meedoen, en dat staat nog op ons verlanglijstje.

Als helder is zie je oostwaarts de toppen van de Mont Blanc Alpen.

Nu kijkend naar het weerbericht zouden we  nog een wekenlange winterperiode tegemoet gaan, maar zoals we weten kan dat elke dag veranderen. Ondanks de sneeuw ben ik nog altijd in staat geweest om met de schoolbus over de berg te komen en de scholieren bij de scholen af te leveren en momenteel  heb ik de kleine bus bij huis en dat stuurt weer wat ‘handzamer’ in de sneeuw dan een grote bus.

Onze kachel snort heerlijk weg en het is warm in huis dus jusqu’à la prochaine foi,

Bob.

Categorieën: Natuur en klimaat

2 reacties

Bob · 14 januari 2024 op 10:57

test: geeft een mooie winter indruk die foto’s

Jetske · 14 januari 2024 op 11:39

brrrr, moet er niet aan denken! Ze voorspellen hier nog steeds een sneeuwbom in de komende week, maar hopelijk hebben ze het mis! Sterkte daar, en voorzichtig!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *