Salut a tous,

Tja het dak vernieuwen is altijd een kostbare aangelegenheid. Toen we het huis kochten in mei 2020 lekte het zwarte leien dak ( zie foto’s) en het andere dak met nieuwe dakpannen was behoorlijk amateuristisch gerenoveerd door vorige eigenaren (mag geen geld kosten) zodat we besloten hebben om beide daken te vernieuwen.

De offerte aanvragen liepen met de Franse entreprise moeizaam en ze offreerde een irréelle offerte. Bij buren verderop in een dorp zagen we een club Polen werken en je raadt het al….offerte aangevraagd en afgesproken dat we in twee jaar de twee daken zouden vervangen.

In de zoektocht naar dakpannen hebben we ook besloten te gaan voor een redelijk nieuwerwets concept voor France, daarbuiten wordt deze manier van dakrenovatie al langer toegepast, met name in gebieden waar sneeuwbelasting een rol speelt. Dakpannen wegen gemiddeld 30kg de m2 en dat stelt eisen aan de houten opbouw van het dak. Ons concept heeft een belasting op het dak van 7kg m2 en dat helpt bij de beoordeling in wat je wèl en niet vernieuwd.

De zomer 2022 hebben we het dak met de versleten leien gedaan en het bleek geen dag te vroeg. De meeste leien panelen waren vergaan en ook de spanten van nok naar dakgoot moesten bijna allemaal vervangen worden/ De spanten logeerden daar al minstens 130 jaar dus dat is eerlijk lijkt me.

Afgelopen eind september 2023 hebben we het andere dak gedaan en daar ook alle spanten vervangen en ook een nieuwe zinken dakgoot. Ook hier bleek dat het dak echt aan vervanging toewas. Men had er wel in 2017 nieuwe dakpannen opgelegd, echter daaronder de spanten gelaten voor wat het was en geen damp werende folie of isolatie aangebracht. Dat is nu allemaal in orde. Bij beide werkzaamheden nauwelijks regen gehad.

Het grootste gewin is dat we ontdekt hebben dat voorheen bij de oude dakconstructie er op een of andere manier hier en daar het regenwater afwaterde in de spouw van de muren en nu hebben we volstrekt geen last meer van vochtige muren en verandert de energie in huis op een prettige wijze en is dus ook warmer te stoken. Hydro meters geven inmiddels normale waarden aan.

Ten behoeve van de isolatie hebben we op allerlei manieren gestaag met hennep gewerkt als isolatie op  de grote vlakken en de kleinere tochtgaten door de jaren dicht gestopt en vloerisolatie aangebracht bij de nieuwe vloeren. Kortom het huis kan weer een generatie verder….

We hebben zelf meegeholpen in het aandragen van de nieuwe balken, afvoeren van de oneindige bergen afval en elke dag een goede soep en stukje vlees voor de werklui. Communicatie ging met handen en voeten, vertaalapp en beetje Engelse taal. Voor ons heeft het goed gewerkt en we zijn tevreden met de vernieuwing van de daken. De hangar of kapschuur aan het huis gebouwd staat nu op de verlanglijst….Foto’s spreken voor zich…. Dank voor het lezen….

.

Categorieën: Huis en Tuin

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *