Salut a tous,

Scrollend door de foto s kwam ik plaatjes tegen uit het jaar 2020-21 die laten zien hoe we de tuin hebben ontgonnen. Ons terrein is een kleine 1,5ha groot en bestaat uit bos met 80-100 jaar oude beukenbomen die je niet kunt omarmen met twee mensen, ongeveer 4000m2 weide-achtige grasland met daarin de groente tuin en vier stuks fruitbomen en onder andere struiken, en daarnaast een groot veenachtig stuk grond waar de waterstromen van de berg naar beneden stromen.

Hermine is o.a. de architect tuin en zij en nu wij volgen de principes van de ‘Permacultuur’. Dat is een samengesteld begrip van de Engelse woorden ‘permanent’ en ‘agriculture’. Het is een holistische benadering van tuinieren en landgebruik. Het doel is om een duurzaam ecosysteem te creëren waarin planten, dieren en mensen in harmonie samenleven.

Voor mij betekent dat bijv het gras van de tuin niet maaien en alleen maaien in het najaar wanneer de vele bloemen zijn uitgebloeid en hun zaad hebben verspreid. Dode bomen niet bijv. niet om zagen  en hun ding laten doen.

Hermine heeft struiken en bloemen geplant die dekking en voedsel geven bijna het hele jaar door aan dieren en plantleven. Ik moet erkennen dat ik niet zo thuis was in de finesses van de Perma cultuur echter wel de benadering begrijp en mij daar inmiddels gemotiveerd in het tuinonderhoud op richt.

De vlinderstruiken zijn letterlijk vlinderstruiken en je weet gewoon niet wat je ziet aan vlinders. Bijen zoemen in de zomer door de tuin, talloze vogels vinden hun thuis. We kunnen elkaar aankijken en hebben zeker net zo een mooie plek dan ons vorige huis op het Landgoed in de Achterhoek, waar ook de reeën door de tuinen liepen. Hier vinden we meer stilte, echte nachten zonder lichtvervuiling en de geluiden van vele beesten om ons heen. Echt waar en wat komt hier zo regelmatig voorbij: de roep van de uil, de vos, ree, das, wat minder de zwijnen, en de kleine egel die kevers, slakken en spinnen eet en kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt natuurlijk jonge muizen en die wonen hier meer dan genoeg;

We hebben een (basis) groenten tuin en daar hebben we het afgelopen jaar, na twee jaar voorbereiding bouwen en mesten, volop van gegeten en wel diverse soorten sla, wortels, prei, pompoenen, courgettes en bieten en natuurlijk allemaal super de super BIO en er komt geen druppeltje gif aan te pas. We hebben mest van bioboer en alleen de oude koperen leiding aan de randen sla om de slakken een beetje buiten de sla te houden.

De groenten staan in drie bakken, zie foto s, omdat de campagnols ( soort woelmuis) die onder de grond leven, anders alle beginnende wortels van de groente wegvreten en de bakken hebben een gaasprotectie onderin……protectie dus.

Het veenachtige terrein heeft als jaarlijks onderhoud wel wat nodig. We hebben waterafvoer kanalen gegraven met de hand, dus in dit geval Hermine met hakbeitel en schop kleine 200 meter vernieuwd en verdiept in 2021 en ik doe nu jaarlijks in de winter er met de bosmaaier langs lopen om open te houden en schoon te maken.

We hebben een vijver herontdekt die er al in de jaren 70 was aangelegd als natuurlijke badkuip en die weer vrijgemaakt van puin en tuinafval en in ere hersteld en ja hoor….  als oud professioneel schipper heb ik een ‘kunstwerk’ stuw aangelegd om hoogte waterniveau van de vijver te kunnen manipuleren. Denk aan zomer en winterpeil.. Nieuw Trapiere Peil =NTP .:)

Onze voormalige huis watervoorziening uit de bergen is vervangen door leidingwater maar we gebruiken deze natuurlijke watervoorziening wel voor de tuin en in geval van nood…..Dat betekent wel twee keer per jaar de drie zeefpunten schoonmaken.

Laten we zeggen dat het perceel om ons huis nu de jaren ‘anders’ de jaren doorkomt en we er lekker en heerlijk van eten…geeft voldaan gevoel…

jusqu’à la prochaine fois Bob.

foto galerij.

Categorieën: Huis en Tuin

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *