21mei 2024, Salut a tous..

In 1811 liet Napoleon Bonaparte de ‘Route Impériale 8’ aanleggen van Parijs naar Nice en uiteindelijk Rome; In 1825 werd de huidige N7 gecreëerd uit de oude Route impériale 8. Deze weg loopt van  Paris Lyon Nice naar de Italiaanse grens en is ongeveer 990kilometer lang. ( bron histoire de N7 )

Route A77-N7

De Franse autosnelweg A77 is een belangrijke ontsluiting voor de Auvergne. waar wij wonen. De werkzaamheden zijn nog bezig. Sommige stukken van deze RN7 die A77 wordt zijn al verdubbeld en in de komende jaren moet de A77 gaan doorlopen tot achter Roanne, richting Lyon.

De A77, die in de buurt van Nemours  onder Parijs van de A6 vertakt, zal door lopen tot de A89, die ten zuiden van Roanne loopt, daar vind je vervolgens een nieuwe Peage naar Lyon. Je kunt dan ook de oude route N7 blijven volgen en komt dan in centrum Lyon uit. Ten alle tijde kun je de peage nemen om Lyon te mijden. Ik ervaar het als een mooie route tussen Montargis en Lyon.

De A77 heeft door een verscheidenheid aan bomen die langs de weg zijn geplant een bijzonder karakter. Bijna alle “aires” (parkeerplaatsen) hebben de naam van een boom, die er ook ter plekke is terug te vinden.

Aan deze weg ligt ook een echte compleet ingerichte bomentuin, de “Aire jardin des Arbres”, een modern arboretum waar je door vijf verschillende tuinen kunt wandelen om ruim 150 verschillende bomen en struiken te bekijken. Echt de moeite waard en een gezellige leerzame stop.

Het interessante van de A77 zijn niet alleen de bomen die met borden worden aangeduid. Je vindt tussen die bomen langs de route ook maar heel weinig “tolbomen”. De weg is dus grotendeels tolvrij omdat deze met Europees geld is gefinancierd.

De A77 net beneden Paris

Zodra je vanuit de  Parijs in zuidelijke richting van de A6 (Autoroute du Soleil) afbuigt, reken je de tol voor de A6 af. Alleen in de buurt van Cosne-sur-Loire (in Meyennes) doet de tol nog een bescheiden aanslag op de portemonnaie, ik meen een tientje. (neem een tolbadge, dat werkt erg makkelijk)

De vroegere “vakantie-weg verwerkte wel 20.000 voertuigen per dag, waaronder 5.200 vrachtwagens. Dat gaat daar nu over een mooie landschappelijke nieuwe tolvrije snelweg. Je rijdt door een mooi glooiend gebied en ziet de bergen  van de ‘Bourbonnais’ voor je opdoemen.

Als je de N7/A77 rijdt zijn er nog tweebaans en soms stukje driebaans weg  maar met de kilometers lange echte tolvrije autoweg wordt het oponthoud van de tweebaans redelijk gecompenseerd. Je rijdt door verschillende gehuchten langs de N7 en op tijd heb je een dorpje met de boulanger en gelegenheid om een kop koffie te pakken of lekker te eten.

Vrachtwagens zijn er wel op deze route omdat deze nu nog tolvrij is voor trucks, maar dat gaat veranderen deze zomer 2024 dacht ik. Flits controle die  ook met drones plaatsvindt is intensief maar dat helpt het verkeersbeeld stukken veiliger mogelijk…

Over de N7 ( nu gedeeltelijk parallel omgebouwd tot A77) zijn al tal van dikke reisboeken geschreven die via internet goed zijn te vinden. Kortom een mix van snelweg met mooie parkeerplaatsen en leuke departementale wegen die je steeds kruist… De Regio wegenkaart erbij….ook weer eens leuk…toch? Met de schoolbus zie ik de N7 regelmatig. Leuk om op zo een historische weg te rijden van Napoleon Bonaparte… Die man heeft ons hier in France en ook Nederland veel nagelaten…

a prochaine Bob.

 

Stukje N7

Langs de weg zie je soms nog 
de oude borden 
en aanwijzingen uit een 
vergaan tijdperk.
Categorieën: Mijn Volvo-blog

3 reacties

gerrit · 21 mei 2024 op 20:47

leuk om te lezen Bob
Zie mijzelf er al rijden

murk · 21 mei 2024 op 21:14

Heb als kind goeie herinneringen aan de RN du Soleil; de autoroute was er nog niet. De bomen mooi maar vermoeiend voor mijn ouders door zon schaduw afwisseling. Elke zomervakantie gingen we, met altijd ergens anders een tussenovernachting. Dat was nog ouderwets reizen.

Bob · 21 mei 2024 op 21:25

Ha Murk, dat was inderdaad vroegerrr, geen airco/clima; handdoeken tegen de ramen en de eindeloze bomenrij langs de wegen.. De N7 had veel bomen langs de route… herinneringen…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *