4/4 2024 Salut a tous.

Zelf olie verversen is een kleine klus en je bent behoorlijk goedkoper uit dan bij de garage. Castrol 5/40 C3. Voor de techneuten: ik gebruik niet de voorgeschreven A5/B5 want die is brandstofbesparend en dat doet er niet toe hier in de bergen met een gebruik van gemiddeld 1:12,3. In Nederland maakt het verschil in verbruik, begrijp ik.

Daarnaast een blik van Bardahl Injector reiniger bij de brandstof gedaan.

Deze ronde ook de olie filter en het blok een beetje schoongemaakt met remmen reiniger. Geen olie lekkages te vinden maar wel wat smeer van de carter ontluchting verbinding, wat ietsje de boel besmeurt. Is bij de meeste diesels het geval. Je kunt dat opvangen met een carter filter.

De volgende oliewissel is 12.500 km verderop. Zo wissel ik twee keer per jaar. Alle filters zijn vervangen, de remvloeistof is nog goed. Ik heb daar een meetinstrument voor die het watergehalte in de remolie DOT 4 meet.

Ondertussen is de olie wissel toch een soort sociale gebeurtenis vandaag want eerst komt buurvrouw Julie van de Auberge verderop voorbij en toetert enthousiast.

Net de moer van het carter los, zie ik een stel laarzen en komt Charlotte, de vriendin van de boer, met trekker voorbij en tot slot komt iemand langs met een paard aan de teugel op weg naar de stal bij de moulin.

 

 

 

 

 

6 liter olie toevoegen 5W40

olie filter huis schoonmaken en nieuwe afdichtring

olie erui

deze smeert een beetje dus aandraaien

overzicht MK

De XC70 omhoog om bij carterplug te kunnen


2 reacties

Dirk-Jan · 4 mei 2024 op 17:22

Ziet er goed uit Bob. Die kar wordt goed verwend! Zonder gekheid: oliewissel op tijd -zoals jij dat doet- is enorm belangrijk als je langer met auto wil doen.
Fijn dat jij die moeite neemt!

Leuk dat de buren zo langskomen, doe ze de groeten.
DJ

Bob · 4 mei 2024 op 19:39

Dag Dirk Jan, ik probeer zo de onderhoud kosten in de hand te houden. Volvo s zijn duur in onderhoud ervaar ik. As vrijdag de tweejaarlijkse Franse apk Le Control Technique en altijd een beetje spannend naturalité.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *