02/04-2024 Salut a tous.

La Police et le Gendarmerie.

Afgelopen weekend stond de Gendarmerie voor de deur op zoek naar een bepaalde plek die ze niet konden vinden. Door de vele windmolens en uitgestrekte gebieden zonder woningen is dit een uitgelezen gebied van “jongeren” feestjes…Het geluid was te horen en nu nog naar de plek nog door de bossen naar boven de berg op bij die ene windmolen… Meneer hoe komen we daar?….

Het gevolg is wel dat in dit stille gebied de patrouille-sterkte rondom weekenden is opgevoerd en we dit jaar meer Gendarmerie auto’s zien….

bezoek aan de deur

Hun taken zijn als volgt gedefinieerd op de website van de Gendarmerie:

Een troepenmacht van bijna 100.000 mannen en vrouwen onder het gezag van het ministerie van Binnenlandse Zaken,
De Nationale Gendarmerie is wèl een militaire instelling die garant staat voor de veiligheid en vrede van onze medeburgers en de bescherming van hun eigendommen. Daarnaast voert men strafrechtelijke onderzoekstaken uit, handhaaft de gendarmerie de openbare orde en neemt deel aan de verdediging van de natie (het militaire aspect).

Anders dan de ‘Police Municipal’, de stedelijke politie, werkt de Gendarmerie met landelijke bevoegdheden, zoals je hierboven leest. Wat mij betreft zijn het toch militairen die ook als zodanig zijn opgeleid,  met bijbehorende kennis van het militaire geweldsspectrum, anders dan Nederlandse politie. Ze worden ook enigszins gevreesd door hun imago bij het optreden naar burgers. Onze President Macron heeft beloofd er iets aan te doen.

radar snelheid controle

De agenten zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor politie-activiteiten in de kleinere steden en landelijke gebieden.

Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor de beveiliging en bewaking van militaire installaties, het veilig stellen van alles wat er op zee gebeurt, de beveiliging van luchthavens en de bewaking van bepaalde openbare gebouwen (door ‘la Garde Républicaine’).

Je hebt ook nog de “la police municipale”; dat zijn plaatselijke politie agenten die direct aan de burgemeester rapporteren. Ze lopen en doen echt ook zichtbaar anders dan de Gendarmerie en lijken meer op ‘oom agent’ in Nederland.

Police Municipal Vichy

De bevoegdheden van de ‘police municipale’  zijn echter beperkt. Zij kan alle overtredingen vaststellen en een proces verbaal schrijven , mag echter niet rechercheren en geen vervolg-juridisch onderzoek uitvoeren. Tot het werk behoort ook het collecteren van de standgelden voor markten en het  uitschrijven van een parkeerbon( dat weer wel..).

Bij plaatselijke evenementen verkeer regelen en toezicht houden in de binnenstad hoort ook bij de taken. La police municipal is direct aanspreekbaar en meestal vriendelijk.

De Franse politie is bevoegd boetes tot 750 euro ter plekke te innen. Voor dat bedrag ‘mag’ je meer dan 50 km/u te hard rijden, maar de kans is dan groot dat je naast het geld ook meteen je rijbewijs mag inleveren VOOR DRIE JAAR en strafpunten voor 5 jaar. Je hebt 12 tegoed punten. Bij elke overtreding gaan er punten af en komen na x jaren weer terug. Daarnaast heb je verplichte straf-opfris cursussen om je rijgedrag bij te sturen bij ernstig hufter gedrag in verkeer af te leren.

Amende/boete uitschrijven

Al vanaf 31 km/u te hard rijden maak je in Frankrijk al een redelijke kans op een rijontzegging van wederom maximaal drie jaar…Hieronder de link voor de liefhebbers wat overtredingen kosten:

https://www.antai.gouv.fr/sites/default/files/2021-10/Les_avis_de_contravention-Bareme_points_v2.pdf

Het voordeel van een Gendarme de weg wijzen naar het bos is dat ik nu een minzaam knikje krijg als  ze weer eens staan te posten bij het college en ik met de schoolbus daar langs rij…

A la prochaine… Bob


2 reacties

DB200 · 3 mei 2024 op 09:22

Je blijft vrienden maken Bob, voor je het weet kun je je verkiesbaar stellen als maire. Monsieur maire Robert. Klinkt goed in elk geval.
Dat van de politie herken ik wel, de Gendarmerie is over het algemeen niet je vriend. Police Municipale is een ander verhaal, die willen je als toerist nog wel de weg vertellen als je er om vraagt. Ze zijn meer relaxed in omgang en uitstraling.

Bob · 3 mei 2024 op 09:37

Tja die Maire hier is een soort voorzitter voetbalvereniging en belangenbehartiger zakelijke belangen familie ha ha.. Gehucht 123 inwoners

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *