26/4-2024 Salut a tous,

In een journal kwam ik het volgende tegen en de tekst heb ik ingekort en aangepast.

De Bourbonnaise hier is een streek in de Auvergne en wordt beschouwd als een soort ‘medische woestijn’ en naast gebrek aan tandartsen en huisartsen dus ook hier een serieus  gebrek aan cardiologen. Om dit probleem op te lossen, heeft het departement Allier/Loire sinds afgelopen zomer geëxperimenteerd met het zo genoemde Cardio-apparaat. Het principe is dat verpleegkundigen  rechtstreeks rijden naar de patiënt voor follow-up.

Maurice 87 jaar en woonachtig in de commune heeft een hartcontrole thuis nodig als vervolg op eerdere ingreep. Een verpleegkundige voert dan de medische procedures uit: de installatie van elektroden en maakt de hart echografie. Hiervoor zijn de verpleegkundigen opgeleid.

Deze medische gegevens worden dan gedigitaliseerd  en soms ook meteen geanalyseerd door een cardioloog op afstand . Cardiologen werken in de uni Clinique Clermont Ferrand en hospital Vichy..

 ‘Bourbonnais bewoners’ moeten gemiddeld tussen de 35 en 100km reizen voordat men een cardioloog kunt raadplegen. In dit experimentele stadium zal het Cardio-project zich binnen drie jaar uitstrekken over heel France.  

Dr. Patrick Montant,Cardio projectcoördinator zegt dat er echt wordt voldaan aan een behoefte voor kwetsbare hoogbejaarde senioren en anderen voor wie afstand door gezondheid essieux een groot bezwaar is geworden.  

Mooi hoor deze uitbreiding thuiszorg. Doen we goed hier in France. 🙂

a prochaine Bob.

Categorieën: Algemeen

2 reacties

Jetske · 27 april 2024 op 08:14

Toevallig gisteravond een programma teruggekeken over de leegloop van het Franse platteland, een brede strook van zuidwest naar noordoost waar het steeds leger wordt. Daar worden wel plannen voor ontwikkeld om dit tegen te gaan. In de uitzending een dame burgemeester die heel actief bezig was om haar dorp op de kaart te zetten, er mensen naar toe te trekken om winkels te beginnen en ook medische voorzieningen. Veel jongeren gaan naar de grote stad om te studeren en komen dan niet meer terug, omdat er op het platteland niets te beleven is voor ze. Gelukkig komt nu ook het telewerken in Frankrijk wat meer van de grond, sommigen besluiten dan toch om terug te keren en op die manier rustig wonen en werk te kunnen combineren. De conclusie was dat er een flinke investering in het platteland nodig is om het tij te keren.

Bob · 27 april 2024 op 08:39

De plattelands leegloop versnelde vanaf de jaren 1850 en overtrof de natuurlijke groei van de plattelandsbevolking zodanig dat er tegen 1930 gelijkheid was tussen de stedelijke en plattelandsbevolking, dat heeft de W0 1 ook aan meegeholpen vermoed ik en toen in 1930 een evenwicht dat deels ten grondslag lag aan wat de Radicale Republiek werd genoemd.
De gevolgen zijn een vergrijzende plattelandsbevolking, die helpt om alle vormen van conservatisme op het platteland in stand te houden,zoals Front National en een concentratie van jongeren en managers hoger opgeleiden in stedelijke gebieden. IK ga hier nog over bloggen in de zomer…

uitleg: De Radicalen, de Republikeinen die sinds 1879 aan het hoofd van de staat stonden, belichaamden antiklerikalisme en verzet tegen de koloniale expansie van Frankrijk.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *