Salut à tous,

donkere wolken aan de hemel en de herfst is gearriveerd….heerlijk 🙂
Het is nu bijna november en het werd echt tijd om wat stookhout te rangeren en aanmaakhoutjes met de klover te maken en de jaarlijkse winter voorbereidingen te treffen.

Eerder deed ik dat met de handbijl, maar mijn rug mag wel wat gespaard worden inmiddels… Ook de noodstroom generator laten we weer draaien zodat deze bedrijfszeker wordt met de verwachte 230V uitval in de winter.
De boiler, de wasmachine en de vaatwasser maken dan allemaal gebruik van de generator als onderdeel van de jaarlijke test.

Als noodvoorziening voor de cv-circulatiepomp bij de kachel hebben we een accu en een omvormer die de pomp vier tot zes uur kan laten draaien bij elektrische uitval en dat is voldoende. In de regio is de generator “de basis uitrusting” in huis en bij de een wat lichter en bij andere huis een complete diesel noodstroom gedempte set.

Tuinstoelen, parasols en tafels opruimen, het gereedschap verzamelen voor onderhoud en nog de bloemenweide 3000m2 met bosmaaier maaien, dakgoten bladvrij maken en opruimen. Onze Fleur, de caravan merk Fleurette,  komt onder een winterdek en krijgt vorstbeveiliging zodat deze niet verspocht met het vaak vochtige weer.

De drie verzink putten van de natuurlijke bergwater voorziening moeten nog worden schoongemaakt, deze zijn 25m hogerop zijn gesitueerd om zodoende druk te geven op het watersysteem dat anno 1870 het huis direct van water voorzag en nu alleen nog naar onze groentetuin geleid wordt. De klimaat change heeft ons genoodzaakt  een drinkwater watervoorziening aan te laten leggen in september 2020.. Het heeft inmiddels zijn waarde bewezen met de twee droge zomers….smaakt wel een beetje naar chloor in France maar ook dat went.

De kachel snort en de houtwarmte verspreidt zich door het huis….., boek erbij en kaarsje en in het weekend heel soms een wijntje erbij….Laat de herfst en winter maar komen!

Een van de volgende blogs gaat over mijn werk buiten de deur en wel  als ” conducteur le car scolaire”. (chauffeur van de schoolbus.)

à la prochaine fois, Bob.

Categorieën: Algemeen

2 reacties

Jetske · 26 oktober 2023 op 07:52

Wat een hoop werk he, voordat je aan de winter kunt beginnen. Maar dan is alles wel op orde, en kun je met een gerust hart bij de kachel gaan zitten! Als alles het naar behoren doet dan zit je er warmpjes bij!

Bob · 26 oktober 2023 op 08:04

zo is het..:)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *