Conflits de voisinage à la campagne : ce que prévoit la nouvelle loi qui vise à protéger les agriculteurs of Burenruzie

11/4 2024 Salut a tous
Op maandag 8 april heeft de Franse Assemblee eindelijk een wet aangenomen om de conflicten in de buurt op de campagne te beperken,  het platteland, wanneer nieuwkomers, meestal stadse mensen, klagen over het lawaai of de emanaties van naburige boerderijen.

De haan Maurice staat hier in France symbool voor de onverdraagzaamheid van de stadse toerist die een zomerhuisje koopt en vervolgens de stadse normen wil importeren op het platteland of de campagne. Uiteindelijk mocht de haan gewoon zijn ochtendlied zingen van de rechter en zijn de stadse buren vertrokken uit het dorp. Dat was 2018 meen ik.

L’Assemblée nationale heeft deze wet in het leven geroepen om een einde te maken aan de stroom van honderden klachten over geluidsoverlast die jaarlijks door nieuwkomers uit steden worden ingediend. Deze stedelingen zoeken vaak rust en stilte op het platteland, maar lijken soms te vergeten dat het platteland ook zijn eigen geluiden heeft. Tijdens de jaarlijkse landbouwbeurs bij Paris afgelopen maart 2024 liet minister van Justitie Éric Dupond-Moretti al weten dat het “onwerkelijk is dat de rechtbanken gebukt gaan onder dossiers over luidruchtige koeien”.

In de afgelopen jaren hebben verschillende atypische proeven met de geluidsoverlast van de dieren van het Franse platteland de krantenkoppen gehaald.
Dit wetsvoorstel, aangenomen in het Parlement, zal in de toekomst elke activiteit beschermen die aanwezig was voor de oprichting van een nieuwe aankomst in plattelandsgebieden. Koeien, varkens, krekels en kikkers  en kippen kunnen blijven “praten”, zingen  of geluid maken zonder het risico te lopen dat hun eigenaars voor het gerecht worden gedaagd.

Concreet zal een nieuwe bewoner op het platteland in de toekomst niet langer de mogelijkheid hebben om te klagen over de overlast van een landbouwactiviteit die al bestond voordat de bewoner arriveerde. “Als je voor de campagne kiest, moet je het accepteren zoals het is”, zei de minister van Justitie. Kijk dat is een waarheid als een koe ha ha .

Maar goed de verschillende procedures lopen nog van voor de ingangsdatum wet. Nu nog in januari dit jaar waren er in Frankrijk nog ongeveer 1300 juridische procedures aan de gang voor conflicten die verband houden met het lawaai en de geuren van de campagne volgens eu parlementariër Eric Dupont-Moretti Seal Guard.

Op de foto staat een Frans woordgrapje zodat u de tekening iets beter begrijpt; :La FERME = ‘kop dicht’ . De tekening spreekt voor zich. Wij hebben vinden het gezelli al die geluiden die bij het platteland horen.  🙂

Ter aanvulling nog een stukje kip muziek: https://www.youtube.com/watch?v=msSc7Mv0QHY.  🙂

a la prochaine fois. Bob


2 reacties

gerrit · 11 april 2024 op 22:20

Mooi geschreven Bob

Bob · 12 april 2024 op 06:25

Dank wel Gerrit,

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *