29/03.24 Salut a tous,

Maarschalk Vauban stond bij ons vorige Franse huis in de Morvan/Bazouches zo een beetje in onze achtertuin. Kijkend vanaf ons hoogste punt konden we het kasteel zien vanuit het hoogste punt in onze toenmalige tuin.  Zoals jullie weten was Maarschalk Vauban een militair strateeg en een vernuftig  architect verdedigingswerken . Hij leefde  1633-1707

Omdat het kasteel Vauban in Bazoches  onze ‘buurman’ zou kunnen zijn leek het me passend om over deze buurman wat te schrijven. Omdat hij een van de bekendste historische leger aanvoerders is in France van voor de Revolutie en  ook nog jawel hij mijn oude woonplek Maastricht veroverd en vervolgens de stad heeft versterkt met zijn beroemde vestingtheorie en werd Maastricht een citadel. Hij heeft ook bijv Hulst bezocht en een militair bouwwerk achtergelaten.

Vauban kwam als Sébastien Le Prestre in 1633 ter wereld in het Bourgondische of te wel Morvandelse gehucht Saint-Léger-Vauban bij ons toen in de streek en ongeveer een 30 auto minuten zuid oostwaarts van ons eerste huis.. Vauban zal zijn hele leven gehecht blijven aan de Morvan zijn geboortegrond maar als ik de geschiedenis goed begrijp heeft vooral zijn vrouw Jeanne d’Osnay verantwoordelijkheid genomen voor de inrichting van zijn bouwwerk Bazouches hier verderop.

Immers Maarchalk Vauban was onderweg zijn veldslagen en militaire bouwwerken aan het construeren.. Zijn ouders behoorden tot de bescheiden landadel. De jonge Vauban begon op een zijn militaire carrière als tegenstander van koning Lodewijk XIV.

Hij werd cadet in het regiment van Condé, de leider van de burgeroorlog voor de Revolutie die Frankrijk in beroering bracht en waar wij de Guillotine van kennen en deze heeft vele rollende hoofden gezien van de adelstand..  Vauban zwoer trouw aan Lodewijk X1V

Doordat hij al op tienjarige leeftijd wees werd, voedden de Karmelieten hem op, hier dus geen ouders aan de deur die zeurden tegen de leraren, en onderwezen hem in geometrie, wiskunde en wetenschap. Vanaf zijn zeventiende vocht hij in diverse Franse oorlogen en werd hij ook verschillende keren gevangen genomen. In 1655 toen nog maar 22 jaar benoemde de Franse koning Lodewijk XIV hem tot koninklijk ingenieur. Het bouwen kon beginnen!!

Een paar jaar later kreeg hij de opdracht om steden en legerplaatsen te versterken. De vestingwerken van Vauban bestaan uit 12 groepen versterkte gebouwen en locaties langs de westelijke, noordelijke en oostelijke grenzen van Frankrijk. In deze 12 groepen zijn steden te vinden die van de grond af opgebouwd zijn door Vauban, citadellen, stedelijke bastion muren en bastion torens.

Als je naar de tijd en eeuw kijkt 1650-1700 is het werkelijk indrukwekkend wat er onder zijn leiding allemaal is gebouwd en vergeet niet zijn compleet nieuwe uitvinding van loopgraafstelsel en bouwwerken om kastelen te kunnen veroveren of verdedigen.
In het noorden van Frankrijk bijvoorbeeld werd hij verantwoordelijk voor een bufferzone die bestond uit een dubbele verdedigingslinie van dertig versterkte steden, van Duinkerken in het noordwesten, tot Stenay in het noordoosten. Daarmee ontstond de zeshoekige vorm van Frankrijk, l’Hexagone zoals de Fransen zelf hun land aanduiden.

Vauban was zo slim om alle bestaande torens op een ogenschijnlijk natuurlijke wijze in de omwalling op te nemen. Elke toren bevatte een toegangspoort tot de stad en moest kon aldus stevig verdedigd worden.

Maastricht was de eerste stad die belegerd werd onder leiding van Vauban in Nederland. Naast de beschietingen op de stadsmuren door stellingskanonnen, gaf Vauban het bevel om loopgraven te graven in een zigzagpatroon, waardoor het moeilijk was voor de verdedigers van de stad om een schot te lossen op hun belagers.

Door deze constructie konden mineurs de vestingwerken ondermijnen, hier kruitvaten in plaatsen om bressen te slaan. (foto Fort St Pieter Maastricht. )

(Voor Ries: ook heeft Vauban de schipbrug over de Schelde 1701 gerealiseerd.)

Het zuiden van Frankrijk, met name de Roussillon, is bezaaid met andere vestingwerken van Vauban, omdat men zich hier moest verdedigen tegen de Spanjaarden. Op de weg naar Spanje Valancia zie je het fort Bellegarde liggen, bij Perthus en ook het enorme kasteel van Salse.

Maarschalk Vauban bouwde niet alleen in het huidige Frankrijk zoals ik al eerder schreef. In België was hij o.a. betrokken bij Fort Knokke, de verdedigingswerken van Ieper, de vestingstad Menen, Oudenaarde, het bastion Veurne en het kasteel van Bouillon pal aan de Franse grens in de Ardennen. In Duitsland schreef Vauban de vesting Landau in de Phalz, en de vesting Mont Royal, plus de Vauban-route op zijn naam en in de stad Luxemburg en de oude vestingmuren van Solothurn in Zwitserland.

Vauban overleed 1707 in Parijs aan een longontsteking. Hij werd begraven in het kerkje van van Bazouches.
Zijn hart ligt in een loden doosje geconserveerd het Hotel des Invalides waar veel andere prominente Franse militairen zijn begraven

Hiernaast een schilderij van zijn intelligente vrouw Jeanne d’Osnay.

Mes amis:
Zomaar een stukje indrukwekkende geschiedenis  vanuit de voormalige achtertuin .

“Passez une belle journée”  Bob.

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *