LE CAR SCOLAIRE

Salut à tous, Schoolvervoer is de organisatie van reizen voor leerlingen als onderdeel van hun schoolactiviteiten, voornamelijk hun dagelijks vervoer tussen huis en school, maar ook tijdens uitstapjes. Het wordt meestal uitgevoerd per bus en het is  geregeld in specifieke wetten en regels zoals bij Décret n° 53-818 du 5 septembre 1953)

In Frankrijk werd de invoering van de schoolbussen in 1930, 1931 en 1932 in l’Assemblee nationale aan de orde gesteld en het schoolvervoer werd rond 1934 gerealiseerd met paard en wagen om de toen al afschaffing van scholen, met soms maar tien leerlingen,  in de vele gehuchten te begeleiden als toen al kostenbesparende maatregel.

In 1982 was een schoolbus betrokken bij het ongeluk in Beaune. Dit ongeval leidde in Frankrijk tot de invoering van wettelijke snelheidsbeperkingen “Le Car Scolaire” bij nat weer werd de maximumsnelheid  vastgesteld op 90km/u op autosnelwegen en 80 km/u op de andere wegen voor schoolvervoer.

Ook werd in die jaren de   Controle Technique/APK ingevoerd.  Een schoolbus moet nu elke half jaar langs de ‘Controle Technique’ en heeft een tachograaf en bestuurderskaart en alcoholslot nodig om te rijden. Dat had een duidelijke verbeterende werking op de kwaliteit  in algemeen en van de voertuigen tot heden ten dagen.

De verantwoordelijkheid voor het schoolvervoer is gelaagd georganiseerd.  Praktisch doen de lokale overheden die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van het lokaal vervoer. Ik werk voor Regio-transport buiten de stad.. De bestuurslagen in France zijn Nationaal niveau: Franse staat, de Regio (région), Departement/département , het Arrondissement/arrondissement) Kanton/canton Gemeente/commune). Met schoolbus werk ik voor de regio terwijl anderen voor het departement werken of de commune werken afhankelijk waar de ritten plaatsvinden.

De eleves of scholieren worden op de hoogte gebracht van de reistijden en opstappunten. Als vervoerbewijs heeft de leerling een transportkaart.De transportkosten die aan de gezinnen worden berekend zijn afhankelijk van de gemeente en de afstand tussen huis en school en in de praktijk begrijp ik worden deze meestal gecompenseerd door de overheid..

Vergeleken met Nederland maakt de jeugd op school lange dagen. Ik pak de eerste scholier op mijn route op om 6.45u en dezelfde scholier pak ik weer 17.35 op zet ik avonds 18.15 weer af bij de halte…. Scholen beginnen ergens rond 08.15u..Lycee scholen, dus boven vanaf 15 jaar, draaien van 0800-1800u. Dat maakt ook de vacances in Frankrijk anders zijn geprogrammeerd dan bijvoorbeeld in Nederland.
Alle leerlingen krijgen op school middags een verzorgde gezonde complete warme maaltijd voorgezet het hele jaar door en ouders betalen daarvoor echt een geringe bijdrage…

Wat cijfers: France heeft nu rond de 65 miljoen inwoners op het vaste land en let wel Nederland past makkelijk in de regio Bourgogne-Franche-Comté qua oppervlakte.

En 1975 maakte 1.9 miljoen élèves en 1995 maakten 4 miljoen leerlingen dagelijks gebruik van schoolvervoer. Volgens FNTV of Federation Nationale des Transports de Voyayeurs schoolbus  ontbraken aan het begin van de zomer 2023 ongeveer 7500 schoolbus chauffeurs in heel Frankrijk

 

In 2021 reden elke dag 5.7 miljoen scholieren tussen 4 en 18 jaar naar school met de schoolbus.

Er wordt ongeveer 747 miljoen kilometers afgelegd in het kader van een reguliere schooldienst en 7 miljoen kilometers in het kader van een buitenschoolse dienst;

  • 31.608 touringcars  verzorgen het vervoer;  
  • 21.174 touringcars worden uitsluitend gebruikt voor schoolvervoer;
  • 10.434 touringcars worden voor meerdere doeleinden gebruikt (bijvoorbeeld reguliere schooldienst, reguliere interlokale dienst, buitenschoolse dienst).

De reguliere school busdienst die uitsluitend voor dit doel wordt gebruikt rijdt gemiddeld 113 kilometer per bus per dag. Ik rij per dag 158km per dag en 33-3400 km per maand met de schoolbus. Dat allemaal over binnenwegen.

Als ik naar France kijk met dit soort cijfers dan besef ik hoe groot dit land is vergeleken met Nederland…ondertussen sturen we vrolijk verder met als slogan: “Je travaille pour l’avenir de la France.”…:)

 

Categorieën: Schoolbus

1 reactie

Dirk-Jan · 12 november 2023 op 12:12

Leuk te lezen Bob!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *