La Baguette

De boulangerie, de bakker, is een soort dorpshuis waar men met elkaar de laatste nieuwtjes uitwisselt. Elke doordeweekse dag kom ik voorbij verschillende bakkers en ja hoor, daar staan meestal mensen met elkaar te praten.. Ik dacht hoeveel boulangers kent France…vandaar dit blog

Pain aux Chocolat…mmmm

Als ik rijdend met de ‘bus scolaire’ (schoolbus)  een ‘pain aux chocolat’ ophaal naast de school, steeds bij dezelfde bakker, word ik hartelijk begroet en knoopt men regelmatig een praatje aan. Daar blijkt dat deze ambachtelijke bakker een groot bereik heeft en zelfs grotere dorpen zonder  bakkende bakker van brood voorziet. Een winkel die pain verkoopt zonder bakkerij erbij noemt men hier een ‘depot de pain’.

In 2022 werden in Frankrijk meer dan een miljard stokbroden verkocht.
Er is staat in de statistieken dat de Fransen de derde grootste verbruiker van broodjes zijn met 16 broodjes per jaar per inwoner. Wij zitten hier net achter de Engelsen en de Duitsers die er respectievelijk 32 en 31 per jaar verbruiken (Bron: France Territoire et Marketing).

De klassieke broodstok heeft een gemiddelde lengte van ongeveer 65 cm. Met een breedte tussen 5 en 6 cm en een hoogte van 3 tot 4 cm worden de verschillende soorten brood ook gekenmerkt door hun gewicht: die van de baquette is tussen de 200 en 250 gr.  Volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek en Economische Studies (INSEE) steeg de prijs van de baquette in januari 2023 naar 93 cent. (Le prix moyen d’une baguette de 250g est de 0.93 Euros en France à début 2023.)

De bakkerijbranche is zoals we weten verre van nieuw en al bekend in de Oudheid. In Europa ontwikkelde het beroep van bakker zich in de stedelijke gebieden al in de 8e eeuw. In Frankrijk waren er tijdens het Eerste Keizerrijk, dat is 1800-1815, al minstens twaalfduizend bakkerijen voor 28 miljoen inwoners. Heden te dage zijn er in de République rond de 32.000 bakkerijen..

Pain Tradition

In Frankrijk is de dagelijkse broodconsumptie gedaald van 450 gram in 1880 tot ongeveer 120 gram nu. Dat lijkt me vanzelfsprekend, want onze welvaart neemt toe. Dat heeft ook geleid tot de sluiting van bakkerijen.

Begin jaren zestig waren er nog zo’n 50.000 bakkerijen. Door de concurrentie van de supermarkten, maar vooral toch ook door de leegloop van de hameaux (gehuchten) op het platteland, hebben kleinere bakkerijen hun deuren gesloten. Momenteel zijn er  ongeveer 32.000 bakkerijen in Frankrijk, d.w.z. één bakkerij per 1800 inwoners.

Bakkerijen worden heden ten dage geconfronteerd met problemen als gevolg van de stijgende energiekosten. Uit een onderzoek van Altarès, een bedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfsfaillissementen, blijkt  dat het aantal bedrijfsfaillissementen op het hoogste niveau in 20 jaar stond in na de Coronacrisis en nu weer afneemt.

Het goede nieuws is dat er in 2022 meer bakkerijen zijn geopend dan gesloten (+1%). Concreet zijn er bijna 2.538 bedrijven in de sector geopend, tegenover 2.527 die zijn gesloten.

Ik denk ook dat de levensvatbaarheid door de leegloop op het platteland een grote rol speelt. Onze boulangerie zit dichtbij, 13km verderop, en de tweede winkel is op 20 km afstand,  dus we bakken zelf ons  brood.

le boulanger

In 2016 meldde de National Association Boulanger een daling van de broodconsumptie in Frankrijk met 7,5%. De Fransen consumeren nu 120 gram per dag per persoon, drie keer minder dan in 1950.

Er is een minimum broodprijs afgesproken met een bepaalde samenstelling, zodat elke Franse burger altijd een stokbroodje, flute, baquette, aciên of hoe ze maar heten, gekocht kunnen worden. Benamingen zijn afhankelijk van de streek. Pain is meestal het grootste stokbrood.

Ons eigen broodmeel  komt van de bio molen. Ik maak broden van 500 gram. Recept voor de liefhebber: 125gr volkoren, 125gr rogge en dan 250gr meel van nr 65, scheutje olie in het 350cl water en dan gist en zout erbij. Onze nieuwe  super werkende broodmachine bakt uitstekend  brood. ( ik gebruik zuurdesem gist)

Wat mij betreft is het tegenkomen van dezelfde mensen bij de boulanger tijdens de schoolrit een ritueel dansje, prettig als je binnenkomt en ‘Bonjour Robert’ hoort…en soms het laatste nieuwtje ….en voor Hermine neem ik een ‘Pain Raisins’ mee voor bij de werktafel koffie om 10.00 uur.

 

De postzegel baguette

De Figaro en Le Monde en andere journals berichten het volgende: Wegens dat sinds november 2022  de baguette  is geaccepteerd als  “immateriële erfgoed” van UNESCO komt er een speciale postzegel uit.

Om een van de maar 594.000 baguette zegels te kopen  moet per zegel 1,96 euro worden betaald. Sinds vrijdag 17 mei zijn ze te vinden in de winkel Le Carré en de postkantoren”.De geur van vers gebakken baguette komt je echt tegemoet….:) Bij ons was nog geen zegel te bekennen in de Campagne….

Categorieën: AlgemeenEten en drinken

2 reacties

Jetske · 18 mei 2024 op 14:47

Ik hoorde dat er in Frankrijk binnenkort een postzegel wordt uitgegeven die, als je er overheen krabt, naar stokbrood ruikt. Dit in het kader van het zoveel-jarig bestaan van het stokbrood geloof ik. Wordt binnenkort gevierd. Leuk idee om al je nederlandse familie en vrienden post met een stokbroodzegeltje te sturen!

Bob · 18 mei 2024 op 14:55

Dat klopt inderdaad en was ik vergeten te vermelden. De Figaro en Le Monde en andere journals berichten erover. Om een van de 594.000 baguette zegels te kopen moet per zegel 1,96 euro worden betaald. Sinds vrijdag 17 mei zijn ze te vinden in de winkel Le Carré en de postkantoren”. Ik zal ook aanpassen in het blog.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *