Salut a tous

La tradition de Noël is in France iets anders dan in Nederland en dat alleen al omdat het hoogtepunt op de kerstavond  op de 24e plaatsvindt in principe met de naaste familie en of vrinden om je heen in France. (is ook wel een beetje mythe vorming gaande maar allee.)

Vanaf 1 december gaat men het interieur van de huizen te versieren en een raampje openmaken van de advent kalender waarachter een chocolade verborgen zit soms door de Sapeurs (brandweer & noodhulp) aangeboden in ruil voor een financiële bijdrage. .

De kerstboom, of de takken in een pot zoals bij ons,  wordt net als in Nederland opgetuigd en slingers en ballen worden gehangen. Het verhaal wil dat in het midden van de 18e eeuw een grote droogte de regio Vogezen trof en deze van de  appeloogst beroofde. Een glasblazer had het idee om de vorm van de appels te reproduceren, maar in rood glas. Al snel verspreidde de traditie zich in Frankrijk en oversteeg de grenzen. ( France claimt de kerstballen cultuur? 🙂

Sommige families maken een kerststal met ‘kindje Jesús’ die men bij de boom plaatst. Traditioneel zijn deze stallen ook aanwezig in kerken ook in de kleine gehuchten hier. Het was na de Franse Revolutie dat in de Provence (in het zuidoosten van Frankrijk) kleine beeldjes gekleurd klei genaamd ‘santoun’ (“kleine heiligen” in Provençaals) een plaatsje op de schouwen boven de houtkachel kregen. Dat zie je dat nu nog….

De traditie van de kerstmarkt wordt vooral verbeeld door de bekendste daarvan in France en dat is in Straatsburg, de oudste kerstmarkt van Frankrijk anno1570 en tevens uitgeroepen tot de capitale de Noël” kerst hoofdstad” sinds 1992. De Kerstboom is met minimaal 30 meter een van de hoogste van het land.

 

Vandaag de dag is de kerstmarkt in Straatsburg een toeristische must en te massaal geworden wat ons betreft. Toeval wilde dat we eerste weekend van december in Strasbourg een afspraak hadden en er geweest zijn en de marchè was zo vol dat we ons uiteindelijk uit weg gelopen zijn. Je kon over de mensen lopen….:( In de jaren 2004-2010 toen Hermine in Strasbourg woonde en werkte was dat nog niet zo)

Op de avond van 24 december verzamelen de familie en vrienden groepen zich rond een maaltijd voor kerstavond. Om middernacht wensen de tafelgenoten elkaar “Bon Noël” en ruilt men kleine geschenken uit. In Frankrijk hoort wijn en eten erbij en wordt de kerstmaaltijd traditioneel als volgt samengesteld ….en voor de duidelijkheid die traditie volgen wij niet:

Na het aperitief eet je als starters: oesters, foie gras, slakken of gerookte zalm.
Voor degenen die geen “foie gras” willen consumeren, is er een vegetarisch alternatief genaamd “faux-gras”              woordspelletje met “foie gras”)

Het hoofdgerecht is vaak een kalkoen, vergezeld van kastanjes en ander lekkers..(en vroeger tot jaren 1980 bloedworst, maar die is toch een beetje achterhaald volgens de buurman boer.. omdat de mensen rijker zijn geworden t.o.v. de vorige eeuw.)
Ten slotte is het populairste dessert en dat is een “chocolat-buche” een boomstam model.

Beste mensen wij hier thuis hebben uitstekende chef-kok in huis dus met ons aangeklede kerst etentje thuis komt het helemaal goed. Wij houden het bij een goed wijntje uit de Bourgogne, kipje misschien en zeker met een overheerlijk zelf gemaakt dessert… :love:

Wat ook nog anders is dat “de tweede kerstdag” 26 december hier niet gevierd wordt en een werkdag is.

Tot slot wens ik jullie ,mede namens Hermine , prettige feestdagen en vooral een liefdevol en gezond 2024…

.à la prochaine fois

 

 

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *