1/3 2024 Salut a tous,

De hond aan m’n voeten en de cuisinière (keuken kachel) brandt er lustig op los. Het is een winter van niks dit jaar en ik vrees dat er een kleine ongedierte plaag zit aan te komen, van muis tot horzel of frelon/ hoornaar….brrr

Het digitale blad ‘France Info’ staat voor me en al lezend  ervaar ik ons woonland als een land met twee gezichten ..

 

Bevolkings onderzoek in 2015 heeft aangetoond dat 60% van de Franse bevolking  (terug)verlangt naar de staatsgeleide economie en dat is 25% meer dan in de andere landen om ons heen. De cultuur in France is zoiets als dat men uiteindelijk blijft kijken naar het centraal gezag in Parijs.

Tegelijkertijd worden voorstellen van “Paris” getorpedeerd m.b.v. de te machtige vakbonden en hun stakingen….tja de landelijke ‘remmende folklore’ op noodzakelijke ontwikkelingen, zoals het pensioenstelsel en de boerenstand  ..Ik denk uiteindelijk dat er een soort massale verlatingsangst heerst …wel protesteren tegen Paris, maar als het niet goed gaat dan moet datzelfde  ‘Paris’ het oplossen……

Het lijkt dat in France het sentiment heerst dat het niet zo zou meetellen in de EU als eerder Engeland en vooral ook Duitsland. Die landen waren eeuwenlange vijanden: Frankrijk tegen de rest. Denk maar aan de zeeslagen tussen France en Engeland.

France a la campagne moet mogelijk nog steeds wennen aan de effecten van de mondialisering, die soms haaks staan op ’trots op het land, de regio en producten’. Door de euro is France een land met  een financiële discipline die is opgelegd door de EU zoals de anderen. Jean SERISE, macro-econoom, schreef daarover in zijn boek getiteld: “Frankrijk is niet het enige land ter wereld”.

Echter er is nog ergens een oud sentiment dat leeft dat deze financiële discipline afkomstig is uit Duitsland. De Gaulle werd daarom in een later stadium in de tweede helft van de jaren 1960 een soms remmende kracht in dat wat de EEG moest vormgeven. Als France maar leidend  was met President de Gaulle (en niet Duitsland), en ook wilde de Gaulle de VK buiten de EEG houden, ja dan ….

Er zijn historische boeken die uitleggen dat de honderden jaren oorlog met o.a. de natuurlijk vijand van France, de Engelsen en op het continent met het Habsburgse Rijk en de Pruisen hun sporen hebben nagelaten. Het bijbehorende sentiment in Frankrijk is dat men met  weemoed denkt aan de Franse Grandeur van weleer.

Dat zich nu helaas ook vertaalt in vele stakingen en rellen en ’tegen & tegen’ en nogmaals ’tegen’ dus tegen de EU en ook Paris, want France zal zijn eigen lot bepalen en niet anderen en wij hier ons dorp laten ons niets vertellen door Paris enz….

In mijn opinie is dat station van dat ‘zelfstandige lot bepalen’ reeds voorbij in de huidige EU Macron ijvert voor verenigd EU met stiekem mogelijk toch wel France als ‘Grote Leider’ en ja ze zijn toch een Kernmacht..

Feitelijk heeft in dit land de gewone mens die leeft in de campagne, de grote verandering van de jaren 1990-heden een beetje gemist of genuanceerder, men wil het niet aanvaarden…Vanaf het EU-verdrag ’92 van Maastricht, de invoering van de EU met begrotingsdiscipline, tot aan de ontwikkeling van internet is men nu al die ‘aardschokken’ aan het inhalen. In de steden en kenniscentra loopt men zeker niet achter en ook niet in de bruisende steden Lyon, Paris,Bordeaux ,Toulouse enz enz het is meer op het platteland waar de tijd iets langzamer gaat, maar uiteindelijk komt het goed door de tijd. Ja die tijd…

En terwijl ik dit zit te schrijven zou het ook over President de Gaulle moeten gaan die de Cinquième République, het huidige staatsbestel, vorm heeft gegeven. Maar daar waag ik me niet aan dat laat ik aan de Fransen, al is deze President bepalend geweest qua wetgeving en ontwikkeling voor het huidige France. Maar toch vervaagt de Gaulle langzaam, net als de andere groten der Aarde door de tijd…de tijd is meedogenloos; de tijd die doet vergeten en haalt uiteindelijk ons allemaal in…:)

De kachel vraagt inmiddels weer een paar houtblokken…..de hond blaft die wil naar buiten…

à la prochaine fois, Bob


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *