Salut a tous 8/11-24

We halen al bijna vier  jaar ons biologisch meel bij een authentieke op water aangedreven molen en ons brood smaakt naar meer..De fabriek is eeuwenoud en haalt zijn energie uit het water van de waterloop dankzij een schoepenrad met een diameter van vier meter in diameter

Overzicht olie perserij. Aangedreven door water en gedegen techniek met vertraging wielen..

Naast meel malen ze al met een eeuwen oude molensteen de wal-en hazelnoten. Er komt heerlijke olie van en wat leuk is…. je kunt je eigen noten brengen om er olie van te maken..

Walnoot of hazelnoot wordt op bestelling geperst voor particuliere klanten,
d.w.z. van je eigen walnoot- of hazelnootpitten. Je maakt een afspraak in de oliemolen, ziet hoe het gemaakt wordt en neemt en vertrekt met je olie.

De service wordt verleend is vanzelfsprekend een seizoensgebonden service van de molen tussen december en april…

 

Deze steen doet al bijna 180 jaar zijn werk als ik goed begrepen heb.

Een granieten molensteen van rond de 1200kg vermaalt de walnoot pitten voorzichtig – er is tussen de 25 en 30 kg aan pitten nodig om een klein beetje olie te maken.

De pitten, fijngestampt en tot pasta gemaakt door de molen, worden gekookt in een pan met een diameter van 1 meter, zachtjes verwarmd door een houtkachel.

Onder deze druk wordt de olie, gefilterd door het doek, teruggewonnen en vervolgens in een vat gedaan om op natuurlijke wijze te bezinken /decanteren voordat de olie na enkele dagen wordt gebotteld.

Ook voor graan wordt soms voor speciaal ‘ouderwets’ meel de steen gebruikt. Deze stenen maaltechniek is eeuwenlang vrijwel onveranderd gebleven zoals we weten.. De molensteen bestaat uit een vast onder wiel en een draaiend bovenwiel met een gat in het midden waardoor het graan of noten stroomt. Wat een mooie technique en dat al eeuwen inmiddels.

Door de rotatie van de molensteen wordt het product geleidelijk van het midden naar de rand verplaatst, waardoor het beetje bij beetje wordt fijngemalen en er een andere smaak in het meel dan het machinaal vermalen van graan .

Kortom nostalgie in de hedendaagse tijd geplaatst en de molen draait hele jaar door en is een gewone entreprise met bijbehorend verdienmodel. Veel bakkers in de omgeving nemen hier hun meel af.. .

A prochaine…Bob.

“De dynamo” zou ik zeggen of water aangedreven wiel.

 

 

 

 

 

 

Dit is de luchtdruk kamer en deze kan meer dan 40 Bar druk generen. let wel deze machine dateert van de industriële revolutie tijd.

hier komt de olie…. en vervolgens staat die bij ons op tafel… Geitenkaasje en dan Noisette olie…

Hier wordt de warme walnoot massa in de pers gedeponeerd;

hier wordt de walnoot pasta houtgestookt op temperatuur gebracht voordat het de pers in gaat

Categorieën: AlgemeenEten en drinken

5 reacties

murk · 8 november 2024 op 12:29

Fantastisch die molen en je beschrijving!

Bob · 8 november 2024 op 13:35

Ha Murk, ja dat is een mooie plek en ze draaien daar al vijf of zes generaties… Sommige dingen veranderen niet en die blijven…

Gea · 8 november 2024 op 14:41

blij van dat het is blijven bestaan.Mede doordat jullie daar kopen.

Lies · 9 november 2024 op 11:13

Prachtig! Ik hoorde laatst op Franse les dat er een trendje is richting ambachtelijkheid & la campagne, onder jonge mensen in Frankrijk. Als dat waar is, dan zou dat hoopgevend zijn, want niets droeviger dan de exode rurale, zoals Jean Ferats onverbeterlijke klassieker La Montagne zo schrijnend duidelijk heeft gemaakt.

Bob · 9 november 2024 op 11:52

Ach de onvergetelijke chansonnier Jean Ferrats voor de FRansen. DE tekst van zijn lied Montagne druk ik maar even af hier

https://www.youtube.com/watch?v=VbI5vX3le0I

Ils quittent un à un le pays
Pour s’en aller gagner leur vie, loin de la terre où ils sont nés
Depuis longtemps ils en rêvaient
De la ville et de ses secrets, du formica et du ciné
Les vieux, ça n’était pas original
Quand ils s’essuyaient machinal, d’un revers de manche les lèvres
Mais ils savaient tous à propos
Tuer la caille ou le perdreau et manger la tomme de chèvre

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *