DE LACHENDE KOE WERD IN FRANCE GEBOREN 1921

Met het wonen in Frankrijk moet het soms gewoon over kaas gaan…..

Léon Bel, gemobiliseerd 1914 op 36-jarige leeftijd, werd ingedeeld bij de “Train”-squadrons, bij de “Vers Vlees Bevoorrading”, die tot taak had vlees, kaas en groente te vervoeren naar de soldaten aan het front.
De soldaten begonnen “badges” op de voertuigen te tekenen, vaak met humor, om de verschillende eenheden te identificeren. De commandant van de RVF B70 transport bataljon schreef naar Benjamin Rabier, een beroemde illustrator, die hem de afbeelding van een lachende os terugstuurde, die soldaat Bel op het idee bracht om hem “De Wachkyrie” te noemen, als verwijzing naar de Valkyries ( Mythe Noorse oorlogsgodinnen ) die de Duitsers zo dierbaar waren..

Terug in Lons in de Jura na de oorlog, in 1919, neemt Léon Bel de leiding van het bedrijf van zijn vader over. Hij voorzag het immense succes van verwerkte kaas in de naoorlogse wereld. Om zijn eigen merk te lanceren, doet hij een beroep op de expertise van Emile Graf en betrekt hij het atelier “de l’Aubépin” die vanuit Zwitserland al de expertise had met zachte kazen..
Op 16 april 1921 registreert Léon Bel de merknaam La vache qui rit. Hij laat zich inspireren door het RVF B70 embleem dat een koe voorstelt met een hilarische uitdrukking.

Na de Tweede Wereldoorlog gaf Léon Bel de leiding van het bedrijf over aan zijn schoonzoon Robert Fiévet. Deze bleef CEO tot 1996. De ernstige tekorten van de oorlogsjaren waren voorbij. Het vetgehalte steeg tot 40% in 1948, en nieuwe producten zoals Belébon en Bonbel (1947) kwamen op de markt.

De Lachende Koe was weer terug na de oorlog met de internationale slogan “De Lachende Koe is een kindervriend”. In 1946 was het een ondersteunende en opgeluchte Lachende Koe die haar gezicht op de dozen zette in de V van de overwinning. De rode kop zou afsteken tegen een gestileerd landschap en vergezeld gaan van nieuwe namen: “Tendrébon” en “Fromage pour tartine”.

Naar schatting zijn er hier rond de 400-450 soorten kazen in dit grote land. We genieten ervan..Mijn favoriet voor de week is toch de France Comté en dan altijd minimaal 12 maanden maar liefst 18 maanden gerijpt. Voor speciaal bijv. de feestdagen beveel ik Epoisses aan in combi met heerlijke witte wijnen Sancerre( fris) of Poulily Fumee( beetje “dikker” maar dan ook zwaarder) …Die Epoisses even in de oven met teentje verse knoflook erin en even naar de smeltgrens brengen……..

Ik meen dat de Lachende Koe eigenlijk een Os is..

Categorieën: Algemeen