(vanuit de persoonlijke ervaring)

Voor de duidelijkheid dit is cultuur impressie van wonend in een conservatief plattelands berg gebied….In Parijs en steden is het genuanceerder…(hoop ik )

In Frankrijk is de afstand tussen chef en werknemer groot. Hiërarchie is een ding op het werk… Inkomensongelijkheid is groter in Frankrijk dan in Nederland. De meeste werknemers verwachten dat een baas beslissingen neemt en dat ontneemt ook eigen initiatief een beetje vermoed ik. Ik kom dat redelijk tegen zelfs met ‘Le car’ als conducteur (chauffeur) van een schoolbus.

Complimenten zijn zeldzaam in die verhouding en misschien wil je ze ook niet hebben want dan ben je “vriendje van de baas”

Pas ik de route 100m aan zodat scholieren minder gevaar lopen ander verkeer, komt “de chef” even langs en legt mij vriendelijk uit dat dit niet op prijs gesteld wordt. Ik heb het idee dat de chef zich aanpast aan mij want andere collegae krijgen een ‘andere benadering’. Komt omdat mijn route sneeuwrisico heeft en feitelijk te klein is voor een goed inkomen….bijna niemand wil het doen…( bedenk nu dat schaarste betaald moet worden dus 10% loonsverhoging ha ha )

Individualisme of het “ik” is ook belangrijk in Frankrijk, maar de cohesie en loyaliteit aan een groep dus familie of bedrijf lijkt is iets belangrijker dan in Nederland, ik bedoel dat dit het gevolg is van voorgaande. Met zijn allen tegen de chef of voor de chef of voor het bedrijf en familie. Familie moet je hier niet aankomen, dat is zo een beetje heiligschennis.

In Frankrijk zijn vrouwelijke waarden in mindere mate dan in Nederland gewaardeerd. Het wordt in sommige situaties wel verwacht dat vrouwen lief en dienstbaar zijn terwijl mannen hard en assertief moeten zijn. Maar zowel de Fransen hechten veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé. Tussen de middag 1,5 uur naar huis of het restaurant om te eten en de “salarié” of loondienst mensen werken precies de uren en dan stopt het ook echt… Veel vervelende verhoudingen en macht misbruik van chefs op het werk meer dan in Nederland is mijn indruk…spreek hier je Chef maar eens tegen…..

Het gevolg is dat volgens mijn indruk de meeste Fransen de risico’s zo veel mogelijk proberen beperken. Ze beleggen niet graag op de beurs bijvoorbeeld. Ze sparen liever. De regelgeving en daardoor bureaucratie is best groot in Frankrijk maar geeft een soort zekerheid. De meeste Franse werknemers vinden baanzekerheid erg belangrijk en de arbeidsmarkt is hier te vergelijken met de jaren ‘80 in Nederland. Ik geef daarmee aan dat flex werken hier nog uitgevonden moet worden.

Ik ken inmiddels paar Fransen en aan de keukentafel ken ik er geen een die gelukkig in loondienst is…altijd weer die werk-verhoudingen….

Let wel, ik praat niet over fabrieken als Airbus en kernfusie bedrijven echter ook op universiteiten is de hoogleraar hier een soort mini God.

Verhoudingen buiten de deur met andere partners is hier meer gebruikelijk dan in Nederland…Kamers tussen de middag worden ook verhuurd in de steden voor het faciliteren van deze verhoudingen…

Tja de laatste is wel het grootste verschil namelijk dat Nederlanders vinden wederzijds overleg en een akkoord erg belangrijk, maar na de deal gelijk uitvoeren… Terwijl Fransen vaak (veel) meer tijd nemen om het plan van aanpak eerst in detail vast te leggen en uit te werken. Want ja, weet je nog dat eigen initiatief hierboven beschreven)..

Relatie leggen is super belangrijk. Ergens op z’n Nederlands binnenstormen en meteen “ik wilde wat vragen..” gaat gelijk fout met een NON. De methode is met nieuw contact om daar kennis te maken via een bekend contact zodat je een aanknopingspunt hebt en je betrouwbaar bent…glaasje wijn …koffie, tijd, tijd ,volgende dag eens terug en dan met de vraag komen heeft sneller succes dan de Nederlandse methode…

De hiërarchie zie je ook terug in dagelijks leven. Als ik zeg dat ik conducteur ben dan reageert men meestal niet echt in contact…”het is maar een chauffeur ” reactie. Vertel ik dat ik interim directeur ben geweest of gestudeerd heb dan kijkt men wel recht in de ogen…Het is subtiel allemaal…

Instanties van Impots (belastingen) tot rijbewijzen en verzekeringen werken alleen als je een mail schrijft in goed Frans en vaak ook nog tot onze verbazing een brief aangetekend op de post doen…..

Met de Franse belasting hadden we een serieuze uitdaging te gaan over een aanslag op ons huis over de m2. We kwamen er maar niet door en verschil zou 1100- zijn…

Uiteindelijk de wanhoop nabij in de derde sessie, zegt mijn vrouw dat ze rechter is/was in Nederland…Ambtenaar staat op….5 min later komt de directeur binnen buigt bijna voor m’n lief en ziet mij niet staan( echt waar) en vraagt “que puis-je faire pour vous” , wat kan ik voor u doen wat zeer beleefd Franse taal is voor een functionaris- ambtenaar die zich verheven voelt boven ‘Het Volk”…Binnen kwartier alles geregeld….Dat is France in een notendop,

Het is mijn perceptie van het geheel dus niet wetenschappelijk onderbouwd….en natuurlijk helpt als je een XC70 voor het raam hebt staan echt waar…..ook dat is cultuur die auto’s en ook anders dan Nederland. Volvo is wauw maar of die glimt of onder de krassen zit zullen niet veel wat van zeggen….

Categorieën: Algemeen