Salut a tous,

De Armistice of wapenstilstand.

De Eerste Wereldoorlog is voorbij. 11 november is de dag tot op heden die een eerbetoon brengt aan de Franse gesneuvelde soldaten  in alle oorlogen van Frankrijk en de gefusilleerde en vermoorde verzetsstrijders WO 2.

Op 11 november 1918 om 5.15 uur werd eindelijk een overeenkomst met de wapenstilstand bereikt. Maarschalk Foch koos vervolgens een symbolisch uur om het einde van de vijandelijkheden in de hele frontlinie te onderschrijven: om 11.00 uur op de 11e dag van de 11e maand van het jaar. 

Eersteklas soldaat Augustin Trébuchon, een verbindingssoldaat tijdens het conflict, werd om 10.45 uur gedood terwijl hij een laatste bericht aan zijn kapitein had. Dat is 15 minuten voor het staakt-het-vuren. Deze herder van Lozere had de ergste veldslagen  vier jaar overleefd. Hij bleef voor altijd ‘het laatste Franse slachtoffer’ van de Eerste Wereldoorlog.

De tol van de Grande Guerre/ Grote Oorlog is bijna 10 miljoen doden en vermisten  en meer dan 20 miljoen gewonden waarvan vier miljoen in Frankrijk en vonden 1,4  miljoen Franse jongens de dood.
In de vele gehuchten die het land kent staat overal wel een monument,  zo ook letterlijk binnen 2,5km  van ons huis. De gehuchten  zijn onderdeel van een commune, dus de burgemeester kiest dan èèn monument uit en           daar wordt dan namens de hele commune de laatste eer bewezen. 

Door de organisatie van het leger rond 1914 werden de mannen uit dezelfde dorpen bij elkaar gezet in een compagnie met als resultaat dat vele dorpen veel van hun jonge mannen verloren….Kijk maar eens op de monumenten en zie hoeveel familienamen soms onder elkaar staan…

In onze streek ‘Le Bourbonnaise’ was tijdens de WO2 veel verzet tegen de marionettenregering Maarschalk Petain in Vichy. De stad  Vichy ligt 30km oostwaarts voor ons. De gefusilleerde verzetshelden worden hier nog steeds geëerd, soms zelfs met een persoonlijk monument zie de foto.

Vergis je niet, wij merken dat deze twee oorlogen nog steeds levend zijn in onze omgeving. De Franse gedachten gaan vaak naar “de nog in leven gehouden” familieleden.

Dit jaar is met moderne projectie techniek de gevallen (onbekende) soldaat op prachtige wijze herdacht bij Arc de Triomphe kijk via de link Video herdenking

 

 

 

Wat mij ook opvalt is dat heden ten dage een Franse militair sneuvelt deze alle eer krijgt van de République Francaise.

Zijn of haar naam wordt genoemd in het landelijke France 1 Journal op de televisie, de President de République Française gaat op bezoek bij de directe nabestaanden en is ook aanwezig bij de uitvaartdienst waarbij met militair eer wordt begeleidt. 

In de jaarlijkse bevrijdingsdag in France “einde WO2” 8mei zitten de nabestaanden van gesneuvelden op de tribune bevrijdings défilée in Paris en daar worden hun namen hardop genoemd. De President neemt de tijd en spreekt met de nabestaanden  persoonlijk. Deze ontmoeting met de President en eerbewijs aan de nabestaanden mag wel gefilmd worden  echter op afstand en zonder microfoons.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *