4/2-2024 Deel 2 Waterwegen France
Salut a tous..

Een stukje zeer sterk verkorte geschiedenis over de Franse waterwegen..Ik dacht als ik het te lang maak haakt men af boven de drie minuten leestijd begrijp ik van blogwijsheden…:)

De waterwegen van Frankrijk weerspiegelen een deel van de Franse economische geschiedenis en een belangrijk onderdeel en ontsluiting van inrichting rurale gebieden en dus spelen de waterwegen een historische rol in de ontwikkeling van het land.
Met een rijke en gevarieerde geschiedenis vormen kanalen, rivieren en beken de kern van de industriële groei.

Zoals we weten gaat de geschiedenis van de waterwegen voor de handel in Frankrijk gaat terug tot de Romeinse tijd, bijvoorbeeld met de schepen vanaf Arles naar de rivier de Rijn wilde varen en de Middellandse zee konden bereiken en dus de rest van de wereld. Daar moest men wel wat sluisjes voor draaien

Maar tussen de 17e en 19e eeuw bloeide de aanleg van kanalen aanzienlijk op, met een goede tijd van 1815 tot 1860. Franse ingenieurs probeerden vervolgens de drie belangrijkste stroomgebieden met elkaar te verbinden om het goederenvervoer te vergemakkelijken en de ontluikende industrialisatie te ondersteunen.
Zo werden in deze periode rond 1825_1865 veel kanalen gecreëerd zoals het Canal du Midi, het Canal de Garonne of het Canal de Bourgogne.

In 1912 werd het Nationaal Navigatiebureau (ONN) opgericht met als doel de technische en economische aspecten van de binnenvaart te coördineren. Bijna 70 jaar later was het de oprichting van de ‘Voies Navigables de France’ (VNF) die de ambitie oppakte om het riviernetwerk te herwinnen rond de verdeling van water, de toename van het vervoer en de door ontwikkeling van het toerisme.

De kanalen in Frankrijk zijn voornamelijk gebouwd tussen de 17e en 19e eeuw om het vervoer van de binnenwateren te vergemakkelijken en de economie te stimuleren. Ze vertegenwoordigen nu een uitzonderlijk historisch en cultureel erfgoed..
Frankrijk heeft samen een uitzonderlijk netwerk van waterwegen, bestaande uit rivieren, kanalen en rivieren die zich over 8.500 kilometer uitstrekken in de regio.

Dit dichte netwerk is ook belangrijk voor de ontwikkeling van het rivier toerisme naast de binnenvaart.
Men heeft 5.065 kilometer ja ja ….aan kanalen die toegankelijk zijn voor de riviervaart met een totaal aan kunstwerken van 1.782 sluizen, 559 dammen, 74 kanalen en 35 bijzondere kunstwerken zoals aquaducten;

Als laatste de rivier le Rhone die geschikt is gemaakt voor het opwekken van kernernergie en ook de grote binnenvaart. De meeste Frankrijkgangers herkennen de koeltorens van Bolene aan de ‘route du soleil’ ..

De rivier Rhone ontspringt in Zwitserland in het Saint-Gothard massief, op een hoogte van 2.300 m, en mondt uit in de Middellandse Zee. Zij legt in totaal 810 kilometer af, waarvan 72 km over het Meer van Genève, het grootste meer van West-Europa.

Als PM de melding dat het Canal du Nord van Noord France Belgische grens en grofweg naar de Seine bij Parijs geschikt wordt gemaakt voor de grote vaart waar de huidige schaal vergrootte binnenvaart kan passeren. Het ‘Canal Seine-Nord Europe’ is een grootschalig kanaal waarmee boten tot 185 meter lang zouden kunnen gaan reizen tussen Frankrijk, België en Nederland.

Als laatste de grootste reeks sluizen die ik zelf ooit gedraaid heb op weg naar Nederland twaalf sluizen op slechts drie kilometer. Elke reis van R’dam naar Zuid France waren toen ongeveer dik driehonderd sluizen draaien….De meeste schippers hielden er op latere leeftijd toch een beetje rugpijn aan over….

a prochaine fois..Bob

Categorieën: Algemeen

3 reacties

Liesbeth · 4 februari 2024 op 14:07

Zo jammer dat ze dit historisch erfgoed zo slecht onderhouden, er is bijna geen enkel kanaal naar Zuid-Frankrijk nog goed bevaarbaar

Anoniem · 4 februari 2024 op 15:25

Ik begrijp dat je vroeger de sluizen zelf moest bedienen? Is dat nu nog het geval? Op de grote waterwegen zal dat toch zeker niet meer zo zijn lijkt mij. Schepen van 185 meter lang zullen we hier in Eefde niet voorbij zien komen, daar is onze nieuwe, grotere sluis ook echt te klein voor. Die is “maar”140 meter, en daar liggen soms schepen in die maar net tussen de wanden van de sluis passen. Knap om dat er in te manouvreren!

Bob · 4 februari 2024 op 16:09

Dag Peter, Vroeger dwz de jaren 80-90 is men begonnen met de elektrificatie van de sluizen die de inlaatpoorten voor het water automatisch openden en dicht maakte en de deuren bediende. Dat proces is volgens mij inmiddels grotendeels voltooid. Maar inderdaad in ‘mijn tijd’ klom je van boord en draaide je de deur achter je dicht en liep je naar de voorkant van je schip en hielp dan de sluismeester de deur opendraaien…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *