1/5- 2024, Salut a tous,

Beltane: Van oorsprong een Keltisch feest.

Er is niet slechts één oorsprong of één verhaal met betrekking tot Beltane, zoals het werd gevierd in landen met verschillende culturen op de eerste dag van mei. France kent de “Dag van de Arbeid” en heeft overal zijn festiviteiten om ook ‘Beltane’ lentefeesten te vieren.

Het Beltane feest word gehouden of gevierd  op de eerste dag van mei in Ierland en Schotland en ook nog elders. Het viert het begin van de zomer, de weidegang van de koeien en andere beesten en tevens de vruchtbaarheid van mens en dieren.

Beltane wordt voor het eerst genoemd anno 908.  Men beschrijft hoe vee werd gedreven tussen twee vreugdevuren als een magische manier om hen te beschermen tegen ziekten, voordat ze in de zomerweiden werden geleid – een gewoonte die  ook nog werd waargenomen in de 20e eeuw.

In France is het gebruikelijk een boeketje Lelietjes van Dalen te kopen voor je geliefde(n) of soms ook vrouwelijke collegae.  De hedendaagse viering in verschillende landen is in bepaalde kringen nog steeds gekoppeld aan romantiek en vruchtbaarheid. De eerste mei levert ons een nationale vrije dag op in France.

 

Hieronder de foto impressie afgelopen week:

 

gehucht verderop zondag markt

overzicht vier bakken met groenten

koffie op de lijn Bois Trapière-Terneuzen vv

houtkap

foto van foto; het beeld is van afgelopen zomer, 7km verderop geschoten.

.

kool en tomaat

plantjes aangetreden voor het in de grond zetten

 

vlakbij huis


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *